De care parte a baricadei, a jurnaliștilor sau a PR-iștilor?

pr-and-journalism

Care dintre cele două tabere trebuie ascultate ?

Vom găsi niște caracteristici pentru fiecare, facem diferența și vă las să alegeți.
Hai să începem cu jurnaliști. Cine sunt și cu ce se ocupă? Munca de comentator, reporter, jurnalist este de a informa publicul prin mass-media despre evenimentele din diferite domenii, oferind un comentariu profesionist asupra acestor evenimente. Unii jurnaliști pot efectua comentarii ale evenimentelor pe baza informațiilor primite de la alte persoane, alții îsi trimit reportajele direct de la fața locului, alții fac propriile comentarii sau reportaje verbale (la televizor, la radio), alții în scris (în ziare sau reviste). ADEVARAT ei se ocupă cu informarea publicului, dar cu nuanțe diferite, pentru că ei sunt gazetari și încearcă să vândă și exagerează informațiile.

Pe cealaltă baricadă, a PR-iștilor, ei sunt specialiști în comunicare şi relaţii publice, caută să identifice audiența să stabilescă obiectivele. Rolul PR-ului nu este să promoveze bunuri sau servicii pentru a mării vânzarile, este defapt imaginea organizații, o reprezintă, îi ia apararea, ca un fel de avocat. Cu alte cuvinte PR reprezintă un set de acțiuni cu scopul de a promova o persoană, o companie, un eveniment social, o petrecere etc., bâzandu-se pe informarea publicului și cooperând cu acesta. Una dintre cele mai faimoase definiții a fost data de Sam Black, președintele Asociației de Relații Publice: ‘Pr-ul este arta și știința potrivirii sensurilor mutuale, bazate pe adevar și completând informații existente’.

Definiția care reflectă esența PR-ului, a fost dată de către Revista despre relații publice: ‘Relațiile Publice reprezintă funcția managerială care evaluează atitudini publice, identifică politicile și procedurile unui individ sau a unei organizații cu interes public, și planuiește să execute un program de activitați pentru a câștiga înțelegerea publicului.’.

Diferența dintre cele doua tabere este că jurnaliști încearca să vândă cu orice preț, iar PR-iști prin metodele lor de manipulare și tehnici de comunicare își protejează organizația, e ca o joacă de șoarecele și pisica.

Concluzia este că rămâne la atitudinea fiecaruia pe cine să credem, deoarece suntem supuși unui tir mare de informații online, le sortăm după proprile gânduri și obiceiuri.

Reclame

Despre Coseri Anca

Mă numesc Anca, locuiesc și lucrez în Timisoara. Îmi place să scriu, să citesc, să mă distrez. Am 26 de ani dar uneori mă port ca un copil. Îmi place viața, îmi plac lucrurile frumoase, oamenii frumoși și încerc să mă agăț de fiecare mărunțiș care-mi poate înveseli ziua și sufletul. Cred în frumusețea și valoarea sentimentelor pure și sincere, în gesturile făcute din inimă, în cuvintele pline de însemnătate. Îmi place să mă înconjor numai de oameni optimiști, calzi, generoși, visători, aidoma mie. Nu mi-e teamă să recunosc că uneori mi-e teamă. De singurătate, de minciuni, de răutate, de răceală, de întuneric , de lipsa curajului, de ziua de mâine. Dar, tot ce am trăit până acum, tot ce am văzut, tot ce am simțit au trezit în mine o poftă insațiabilă de viață, de fericire, de împlinire. Nu trece o zi fără ca eu să nu mă simt recunoscătoare pentru miile de binecuvântări din viața mea, pentru sutele de minuni și experiențe care m-au schimbat în persoana care sunt astăzi. Ador să scriu, nu are importanță ora sau locul ci ceea ce simt în momentul acela. Fiecare greșeală, fiecare pas , fiecare decizie luată mi-au maturizat gândurile și sentimentele. Scriu din dragoste pentru viață, scriu pentru mine, scriu pentru fiecare om care se regăsește în rândurile mele. Scriu pentru a-mi alina sufletul, pentru a-mi ușura conștiința și nu în ultimul rând scriu pentru trecut, prezent și viitor. Un fel de amintire , un dar prețios pe care mi-l ofer mie peste ani. Acest blog nu este un jurnal online , ci mai degrabă un locşor pentru gândurile şi elucubraţiile mele.
Acest articol a fost publicat în advertising și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s